Startpagina > Leestip: Taaldacht

Leestip: Taaldacht

Niko Strijbol

Gepubliceerd op
Laatst bijgewerkt op

taal, leestip

Af en toe komt men iets tegen waarvan men denkt: deze ontdekking verdient gedeeld te worden. Ofschoon het ontdekte al vrij beschikbaar is voor iedereen. Ofschoon ik zelf niets toe te voegen heb. Niettemin zijn deze ontdekkingen van die aard dat zij aandacht verdienen van ieder die luisteren wil. In deze afdeling valt Taaldacht.

De enige manier om Taaldacht tot haar recht te laten komen is door ze zelf aan het woord te laten. Het colofon van Taaldacht zegt waar het over gaat, en is tegelijk representatief waarom:

Als webstede is Taaldacht een almaar groeiende tuil taalgedachten. Zij is er voor het loven en overdenken van taal om haar geheimen en schoonheid, het duiden van haar woorden en namen, en het zoeken hoe zij tot haar recht komt. Taaldacht is niet de kommer om d’s en t’s noch de ergernis over hen en hun of als en dan, maar een goede hoop op spel, vondst en ontdekking in taal. Want taal is niet slechts een middel, zij is deel van het grotere Raadsel dat achter alles beloken ligt. Zij verbindt ons met onze voorouders en onze telgen en nodigt ons immer uit tot het vorsen naar de aard van de wereld om ons heen. Ja, verwaarlozing van taal is verwaarlozing van de wereld.

In Taaldacht brengt Olivier van Renswoude regelmatig taalgedachten over allerhande onderwerpen. De lezer die niet geïnteresseerd is in taal en haar oorsprong haakt beter snel af.

Interessant zijn de algemene onderwerpen, zoals het laatste taalgedacht: De r in de ontwikkeling des Nederlands.

Vaak iets vaardiger (technischer) van aard, doch niet minder interessant zijn de stukken over de herkomst van woorden. Ter illustratie de stukken Waarom zij lijsters heten en Wat heil, het is weer lengetijn!.

Daarnaast bevat de webstede een reeks lijsten, waaronder Vergeten woorden en Lastige leenwoorden. Een overzicht van alle lijsten staat op deze pagina. Elk eigen pogen deze lijsten te beschrijven zou afdoen aan de eigen beschrijvingen. Lees daarom zeker de inleiding voor de Lastige leenwoorden, Een eigen spraak. De gehaaste lezer wil ik dit onderstuk (paragraaf) uit laatstgenoemde inleiding toch meegeven:

Het IJslands is bekend om het weren en vervangen van leenwoorden en is er niet armer op geworden, maar ook het Nederlands heeft zich in voorgaande eeuwen met deze denkwijze onderscheiden en verrijkt. Daarom beschikken we nu over schone, weergaloze woorden als dampkring, straaljager en wiskunde. Lenen is gemakkelijk. Scheppen voegt toe.

Tot slot: hoewel inhoud primeert, wil het oog ook wat. Op dat vlak stelt Taaldacht eveneens niet teleur. Samengevat is Taaldacht fraai vormgegeven. De gehele webstede bezigt het stafslag (lettertype) Vollkorn. U kunt op typografisch vlak tevens genieten van voorstaven (initialen), een zeldzaamheid in digitale medelen (media). Ook deze webstede is (nog) niet voorzien van voorstaven.

Alle vragen, suggesties, bemerkingen, opmerkingen, kritieken, meningen, bezwaren, of enige andere vorm van reactie kan u mij per elektronisch schrijven meedelen, op het adres [voornaam]@strijbol.be.