Startpagina > Colofon | EnglishNederlands

Colofon

Gepubliceerd op , laatst bijgewerkt op

technisch, site

Welkom, onbekende!1 Door de ondoorgrondelijke spelingen van het lot bent u op mijn webstede beland. Dit geeft mij de gelegenheid u te verblijden met een summiere voorstelling van deze webstede. Deze pagina handelt daarnaast ook over de technische aspecten van de webstede.

Over mij

Ik ben momenteel aan het werk als predoctoraal onderzoeker aan de UGent, aan de vakgroep Toegepaste wiskunde, statistiek en informatica (TWIST), onderzoeksgroep Computationele Biologie. In de volksmond word ik ook wel een doctoraatsstudent genoemd.

Indien u mij wenst te contacteren, kan u een elektronisch schrijven richten aan niko AT strijbol PUNT be.

U kan ook mijn curriculum vitae aanschouwen.

Op deze webstede

Deze webstede is een verzameling van allerlei dingen die ik interessant genoeg vond om ze neer te schrijven. Vaak zal dit enkel in het Nederlands zijn: het doel is dan ook niet om een groot lezerspubliek aan te trekken, maar wel iets in de Nederlandse taal te produceren. In de sector van de informatica moet namelijk al zo veel in het Engels gelezen en geschreven worden.

Technische onderbouw

Dit is een statische webstede, dat wil zeggen een verzameling van inhoud die ongewijzigd door de server aan uw browser wordt aangeboden. Om deze inhoud te genereren wordt het raamwerk Nanoc gebruikt, een generator voor statische webstedes geschreven door Denis Defreyne.

Vormgeving

Zoals u al heeft kunnen merken is deze webstede spartaans vormgegeven. De inhoud moet primeren. De stijl van de webstede is grotendeels gebaseerd op het project LaTeX.css van Vincent Dörig.

Een belangrijke en bewuste wijziging is dat deze webstede het standaardlettertype van uw browser gebruikt. Als het lettertype dus niet mooi oogt, moet u de lettertypes van uw browser aanpassen. U vindt daarvoor zeker informatie als u dat opzoekt met uw favoriete zoekmachine. Deze keuze hiervoor is gebaseerd op mijn eigen voorkeur. Ik ben daar echter niet alleen in, zo bewijst het artikel In defense of user-defined web fonts van Theodore Keloglou.

Andere inspiratiebronnen en nuttige referenties op vlak van typografie zijn:

De tekst wordt ook uitgelijnd. Om de leesbaarheid te bevorderen zou uw browser woordafbrekingen moeten toepassen. Anno 2023 ondersteunen onder andere de browsers Chrome en Firefox woordafbreking voor het Nederlands en het Engels. Richt u tot de ontwikkelaar van uw browser indien u niet tevreden bent met de afbreking of uw browser toch geen ondersteuning zou bieden. U kan ook een andere browser gebruiken.

Taalgebruik

U leest nu de Nederlandstalige versie van de website. Dit is mijn moedertaal en de voertaal van deze website. Alle inhoud is beschikbaar in het Nederlands, en veel inhoud is enkel beschikbaar in het Nederlands. Aarzel niet om taalfouten te signaleren.

Wijzigingen

Deze paragraaf geeft een overzicht van interessante of anders noemenswaardige wijzigingen aan de webstede zelf. Dit handelt dus niet over de inhoud.

Oktober 2022

Deze webstede beidt nu tevens een donker kleurenschema, de zogenaamde “donkere modus”. Indien uw browser juist ingesteld staat, zult u enerzijds het lichte, anderzijds het donkere kleurenschema voorgeschoteld krijgen, naargelang uw voorkeur.

Er is werk gemaakt van het toevoegen van afdelingen (d.w.z. tags/categorieën) aan de stukken op de webstede. Dit laat u toe om gerelateerde stukken, of toch stukken die enigszins over hetzelfde onderwerp handelen, makkelijker terug te vinden.

September 2022

De inhoudstafel wordt op brede schermen naast de inhoud zelf getoond. Ook blijft deze inhoudstafel “zweven” bij het omlaag rollen (d.w.z. scrollen), waardoor u te allen tijde naar een andere paragraaf kunt springen.


  1. In dit geval dient het woord onbekende begrepen te worden vanuit het perspectief dat ik niet weet wie u bent als u mijn site bezoekt door het gebrek aan webanalyse. Het is best mogelijk dat ik u wel ken. In dat geval: welkom, bekende!